NIEUWSBRIEF
KALMTHOUT
N°7 - 24/02/2012
 
 

Minder inbraken in woningen

In 2011 noteerde de lokale politie in Kalmthout 48 effectieve woninginbraken. Burgemeester Lukas Jacobs : “Dat komt overeen met ¼ van de inbraken voor de ganse politiezone. In 2010 waren er nog 80 woninginbraken in onze gemeente. In de politiezone Grens (Kalmthout, Essen en Wuustwezel) waren er vorig jaar 193 inbraken in woningen. Dat zijn gemiddeld 16 feiten per maand, een daling met 20% ten opzichte van het jaar ervoor. In veertien zaken werden de daders gevat. De politie voerde in 153 dossiers een buurtonderzoek uit en vroeg 22 keer bijstand van het gespecialiseerd labo voor sporenonderzoek.”

Met de aanwezigheid van meerdere treinstations in Kalmthout en Essen blijven vooral die buurten gevoelig voor fietsdiefstallen. Lukas Jacobs : “In 2011 werden er in de zone Grens gemiddeld 25 fietsen per maand gestolen. Ook hier is een daling vast te stellen tegenover de cijfers van 2010. In onze gemeente verdwenen 136 fietsen vorig jaar. Het jaar ervoor waren dat er nog 173.”

Nieuwe OCMW-diensten in de lift

De nieuwe diensten die het OCMW sinds enkele jaren aanbieden, kunnen op veel interesse rekenen. Zo blijkt uit de cijfers. OCMW-voorzitter Dirk Van Peel : “Het strijkatelier De Plooiing, op de Kapellensteenweg, heeft ondertussen 315 klanten, die voor bijna 5.000 dienstencheques hun strijk binnen brachten. Dat komt zowat overeen met 26.292 hemden die vorig jaar op de strijkplank lagen.”

Een ander gesmaakt OCMW-initiatief is het Dienstencentrum De Groten Uitleg op het Kerkeneind. In totaal zijn er al bijna 1.000 mensen geregistreerd die samen 4.331 maaltijden voorgeschoteld kregen. Ook de biljart in het dienstencentrum is erg in trek. Steeds meer mensen dienen zich aan voor een gezellig partijtje. Het dienstencentrum kan rekenen op de gewaardeerde medewerking van 25 vrijwilligers, die elke week klaarstaan. Over gans het jaar werden er ook uiteenlopende en druk bijgewoonde activiteiten georganiseerd. Dat gaat van gezondheidswandelingen, aquarel, pedicure, gezelschapspelen, Tai chi, enz…”

Ook de Digidak-activiteiten zitten in de lift : 385 mensen namen in 2011 deel aan computerinitiaties. 1/3 daarvan waren nieuwe gezichten. Zij worden begeleid door 12 vrijwilligers. En de vrijwilligers van Handicar voerden 485 ritten uit, waarvan 405 voor particulieren en 80 vanuit de rust- en verzorgingstehuizen. Dirk Van Peel : “De cijfers tonen aan dat nieuwe diensten van het OCMW-Kalmthout succes kennen. Hiermee wordt laagdrempelig en dichtbij huis een nuttige dienstverlening aangeboden.”


‘Wat zou jij doen als je burgemeester was ?’

‘Wat zou jij doen als je burgemeester was ?’ Deze vraag legde CD&V voor aan kinderen en jongeren aan het zwembad van Kalmthout. “ Er kwamen heel wat enthousiaste reacties”, zeggen Inge Goovaerts en Lea Van Looveren van CD&V-Kalmthout. “Ze mochten hun ideeën op een groot spandoek schrijven. Sommigen moesten er wat langer over nadenken, anderen hadden dan weer een duidelijke mening. Hier en daar hoorden we ook kinderen vertellen dat ze eigenlijk toch geen burgemeester willen zijn. Het was ook wel aangenaam om te horen dat heel wat kinderen, samen met hun ouders of grootouders, eigenlijk best tevreden zijn in Kalmthout.” CD&V neemt de voorstellen alvast mee in de opmaak voor het programma van de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar. Dit is een greep uit de meningen van de kinderen :
-    Meer speeltoestellen of een park
-    Meer parking aan het zwembad
-    Een lichtjesstoet bij Halloween
-    Een ijspiste in de winter
-    Eén snoepdag per jaar
-    De grote mensen terug naar school, dan zijn er geen auto’s op straat
     en hebben de kinderen veel plaats om spelen
-    Mensen beboeten die roken op de heide
-    Veel fietspaden

Meer info over de CD&V-actie : www.detoekomstluistert.be


Voorzitter Wouter Beke bij CD&V in Kalmthout

Algemeen CD&V-voorzitter was te gast op de nieuwjaarsreceptie van CD&V in Kalmthout. U herkent op de foto, van links naar rechts, op de voorste rij : Jorgo Van Ginneken, Didier Van Aert, Hannes De Bock, Lea Van Looveren, Monique Buyens, Jan Oerlemans, Maggy Beyers, Baldwin Sondervan, Dirk Van Peel, Gert Van Dijck. Tweede rij : Wies Peeters, Inge Goovaerts, Ad Van Hees, Herman Philipsen, Frank Couscheir, Lief Vissers, Martine van Hooydonk, Jef Van den Bergh, Silke Lathouwers, Wouter Beke, Lukas Jacobs, Maarten De Bock, Annelies Beyers. Achterste rij : Herman Huybrechts, Gilbert De Ridder, Lea Breugelmans, Bart Van den Bergh,  Tom De Weerdt, Gust Van Loon, Jos Van den Bergh, René Francken, Ludwig Haes, Jan Fraeters, Stijn de Koning, Jan Costermans.


CD&V verrast over ‘correcte politiek’ van N-VA

De CD&V-fractie van de gemeenteraad in Kalmthout eist de zetel op van raadslid Sigrid Van Heybeeck na haar overstap naar N-VA.

Fractieleider Jef Van den Bergh : “We waren zeer verrast door deze gang van zaken. Het nieuws van onze kartelpartner over deze overstap mochten we in de krant lezen en de betrokkene heeft nooit een signaal gegeven over enige ontevredenheid binnen CD&V.” Jef Van den Bergh vraagt nu aan N-VA om de zetel van Van Heybeeck aan CD&V te laten. “Zij is immers verkozen als CD&V’er op de kartellijst in 2006 en heeft maximaal mee kunnen genieten van de stemmen die door onze partij werden aangebracht.”

N-VA in Kalmthout omschrijft zichzelf als een partij die staat voor een correcte en eerlijke politiek. “In die context zouden wij het dan ook zeer correct vinden om de zetel in de gemeenteraad terug aan CD&V te geven”, zo besluit Jef Van den Bergh. Volgende gemeenteraad verwacht de CD&V-fractie hierop een antwoord van de N-VA.


Steunfonds Red De Hei bracht al meer dan € 50.000 op

Na de brand op de Kalmthoutse Heide op 25 en 26 mei 2011 werd het steunfonds ‘Red de Hei’ opgericht. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB), Natuurpunt en het gemeentebestuur van Kalmthout kregen hierbij de hulp van de Koning Boudewijnstichting, die een projectrekening opende.

Acht maanden later staat er op de rekening van het steunfonds maar liefst € 51.346,04. Met de laatste storting van € 5.000, de opbrengst van de Nacht van de Burgemeester, werd de magische grens van € 50.000 overschreden.

Het meeste geld werd ingezameld door de talrijke acties die op poten gezet werden. Deze brachten in totaal € 32.875,86 op. Ook bedrijven en organisaties deden hun duit in het zakje, samen goed voor € 10.605. Het totaal bedrag van de individuele giften bedraagt € 7.865,18. Gemiddeld werd er € 74 per persoon gestort.

Alle acties in het kader van Red De Hei en de opbrengsten ervan worden verzameld op de website www.kalmthout.be/reddehei en kenbaar gemaakt via www.facebook.com/reddehei. De rekening wordt nog niet afgesloten. Er zijn immers nog acties lopende.

ANB en Natuurpunt, de beheerders van de Kalmthoutse Heide, wenden de gelden van het steunfonds ‘Red de Hei’ aan voor het herstel van de afgebrande heide. Concreet gaat Natuurpunt hiervan een herder betalen, een schapenraster plaatsen en plagwerken financieren. ANB bekostigt er onder andere het manueel maaien van het pijpenstrootje mee. Ook kopen ze er verplaatsbare schapenrasters mee. Verder zullen er nog middelen nodig zijn voor het afplaggen van een aantal stukjes heide, wat een dure, maar effectieve herstelmaatregel is.