NIEUWSBRIEF
KALMTHOUT
N°21 - 16/11/2014
 
 
Schrijf nog snel in voor restaurantavond Cd&V Kalmthout: zondag 23 november 

Wie het nog niet deed, kan nog op ’t nippertje inschrijven voor onze jaarlijkse restaurantavond. Die vindt plaats op zondag 23 november in feestzaal De Kievit. U kan komen eten om 17u30 of om 19u30.

Naast tomaten-groentesoep kan u als hoofdgerecht kiezen uit frietjes of puree met steak champignon, vidé of zalm of een vegetarische pasta. Iedereen kan aanschuiven bij de saladebar. Als dessert heeft u ter plaatse de keuze uit ijs, chocomousse of rijstpap met bruine suiker. Volwassenen betalen 19 euro, kinderen tot twaalf jaar 10 euro. Kinderen amuseren zich voor en na het eten in de kinderhoek, terwijl de volwassenen gezellig keuvelen over de (Kalmthoutse) politiek of de belangrijkere dingen des levens…

Lees meer ›

Brandweer Kalmthout gaat na 150 jaar op in Brandweerzone Rand

De start van het nieuwe jaar betekent voor de brandweer van Kalmthout ook een nieuw begin. Vanaf 1 januari 2015 zal de brandweer deel uitmaken van een nieuw zonaal netwerk, de brandweerzone Rand. Die bestaat uit 21 gemeenten en hun 16 brandweerkorpsen rond de stad Antwerpen.

Burgemeester Lukas Jacobs zit in de ‘zoneraad’, die bestuurlijk verantwoordelijk is voor dit nieuwe samenwerkingsverband. Net als bij de politie moeten verschillende korpsen binnen de zone samensmelten tot één grote brandweerdienst, waarbij een verbeterde en optimale hulpverlening centraal staat. “Uitgangspunt is dat elke burger recht heeft op de snelste, adequate hulp en op een dezelfde basisbescherming tegen een gelijke kost. Tot vandaag bestaan er veel verschillen in investeringen voor de brandweer in de gemeenten. Door deze schaalvergroting kan de brandweerzone beschikbare middelen rationeler en efficiënter inzetten. Nu al spreken gemeenten onderling af waar ze nog gespecialiseerd materiaal aankopen en hoe dat mee in de regio kan worden ingezet.”

De nieuwe zone bestaat uit 850 brandweermannen en -vrouwen, waarvan 30 beroepsmedewerkers.  “Al de anderen zijn vrijwilligers, zo’n 820. In Kalmthout zijn een 40-tal vrijwilligers en 2 beroepsmedewerkers en dat blijft zo. Zij komen wel in dienst van de zone en niet meer bij de gemeente. In praktijk zullen de mensen niet veel merken van deze overgang. Iedereen blijft op post en de gloednieuwe kazerne blijft de uitvalsbasis in Kalmthout. Maar het is toch een grote stap voor de brandweer en het betekent ook het einde van het gemeentelijke korps na 150 jaar, dat een mooie geschiedenis kende. De gemeenteraad keurde ook de verdeelsleutel goed die de financiële bijdrage bepaalt. Zo betaalt Kalmthout 4,58 % van de totale kosten binnen de brandweerzone. In tegenstelling tot bij de politie betekent deze hervorming geen al te grote meerkost voor de gemeente”, zo besluit de burgemeester.


Gemeente werkt aan meer kinderopvang

Het gemeentebestuur doet er alles aan om de kinderopvang nog beter te laten draaien. Bestaande onthaalouders en zelfstandige kinderdagverblijven krijgen financiële ondersteuning  én de gemeenteraad gaf unaniem groen licht om – via het Modukid-project van de Vlaamse Overheid – voluit te gaan voor een bijkomend kinderdagverblijf in het centrum van Kalmthout.

 

Perceel in centrum

Om op korte termijn extra kinderopvang te voorzien stelde CD&V voor om in te schrijven op het project Modukid van de Vlaamse Overheid. Investeringsmaatschappij PMV bouwt de komende vijf jaar in Vlaanderen tien modulaire kinderdagverblijven op gronden die al eigendom zijn van gemeentebesturen.  “Wij bieden hen de bouwgrond in de Foxemaatstraat aan, naast de parking van basisschool Kadrie. De oppositie steunt ons voorstel unaniem en zo gaf de gemeenteraad groen licht om op deze locatie voluit voor extra kinderopvang te gaan”, legt Sandra Hoppenbrouwers, schepen voor kinderopvang, uit.

28 of 36 plaatsen

“Intussen kwam PMV al eens kijken en verdedigden wij vurig ons dossier. De centrale ligging in de gemeente is een belangrijke troef. Half januari weten we of ze Kalmthout selecteren om hier een nieuw kinderdagverblijf te bouwen.  Daar kunnen we 28 of 36 kinderen opvangen. De gemeente lanceerde ook al een oproep naar kandidaat-uitbaters voor de nieuwe kinderopvang. Er zijn reeds drie geïnteresseerden, maar ook die selectie verloopt via PMV”, zegt Sandra Hoppenbrouwers.


Kom langs op onze jaarlijkse nieuwsjaarsbrunch

CD&V Kalmthout nodigt u allen van harte uit op haar jaarlijkse nieuwjaarsbrunch.  Jaarlijks richten we die in in een andere wijk. Dit jaar bent u op zondag 25 januari 2015 welkom in de parochiezaal van Nieuwmoer. Naast een mooie gelegenheid om de beste wensen over te maken voor het nieuwe jaar en eens lekker te smullen, nodigen wij een nationaal CD&V-kopstuk uit die de aanwezigen kort zal toespreken. Wie het juist wordt, is op dit moment nog niet bekend, maar laat dat u in elk geval niet tegenhouden om naar onze brunch te komen.