Gele vuilbak voor papier en karton


dinsdag, 7 februari, 2017
De gele rolcontainer verzamelt papier en karton

De gemeente Kalmthout start in het najaar met de ophaling van papier en karton via een gele vuilbak. Voortaan kunnen de bewoners kiezen : papier bijeengebonden aanbieden, in kartonnen dozen of via de nieuwe gele rolcontainer. Het schepencollege keurde de regeling goed.

Maarten De Bock, schepen van milieu :  “De ophaling van papier en karton brengt soms wat ongemakken met zich mee. Niet alleen voor de mensen thuis, ook voor de ophalers. Daarom bieden we de mensen aan om voortaan het papier en karton bijkomend via de gele vuilbak te verzamelen en aan te bieden voor de ophaling.  Er zijn heel wat voordelen aan. De container met papier en karton kan buiten gestockeerd worden. De straten blijven vrij van rondvliegend of nat papier en karton als het op de dag van de ophaling hard waait of regent. Het is bovendien gemakkelijker om de containers op wielen buiten te zetten.”

Kalmthout kiest voor gele rolcontainers van 240 liter en 1.100 liter, met chip. De 240 liter is voldoende groot voor een gezin bij de maandelijkse ophaling. De 1.100 liter rolcontainer, op 4 wielen, is dan weer aangewezen voor kleine bedrijven, verenigingen, scholen of een collectieve inzameling bij appartementen.

Gratis ophaling

 “Net zoals bij de grijze en de groene container is er een jaarlijkse vaste kost voor de container”,  weet schepen Maarten De Bock. “In het voorstel bedraagt die 4 euro voor de 240 liter en 25 euro voor de 1.100 liter. We houden de kosten bewust laag om mensen te stimuleren om de container te gebruiken. Dit jaar, bij de opstartfase, rekenen we niks aan. En de ophaling van papier en karton blijft zoals vandaag uiteraard volledig gratis.”

Afvalintercommunale Igean organiseert de inzameling van papier en karton in Kalmthout. Maarten De Bock : “Zij schrijven in mei alle 8500 aansluitpunten aan met de bevraging of mensen gebruik wensen te maken van de gele container. Die wordt vervolgens ter beschikking gesteld in de maand september. In oktober volgt dan de eerste gemengde ophaling van papier en karton. Dan staan in Kalmthout naast de grijze en de groene, ook de gele vuilbakken voor het eerst op straat.”